Damesmode

Verrassend Alpaca!

Comfortabel en hyperallergeen

Verrassend Alpaca

16 October 2019

Een wolsoort die je moet ervaren...

Alpaca klinkt best ver weg, dat klopt! Deze evenhoevige kameelachtige dieren komen vooral voor op de hoogvlakten van Zuid-Amerika. Hier worden ze vooral als boerderijdieren gehouden, voornamelijk voor de unieke wol.
Deze Alpacawol wordt door zijn bijzondere eigenschappen beschouwd als één der beste wolsoorten ter wereld. De draad heeft van zichzelf een grote verscheidenheid aan natuurlijke kleuren en een zijdeachtige glans. Het is hoog thermisch (houd fijn de warmte vast), is sterk, comfortabel en pilt niet. Allemaal voordelen dus. Daarnaast is de wol hyperallergeen, ook goed om te weten.

Araña

Door zijn vacht waren de alpaca’s geliefde huisdieren bij de Inca’s en Maya’s. De vachten werden door de handwerkers uit deze stammen al snel gebruikt voor de mooiste kledingstukken voor feestelijke gelegenheden. Dat is ontdekt en daaruit is een mooie project ontstaan geleid door Joke Moens, eigenaresse van Araña. Joke woonde met haar gezin eind jaren ’80 in Bolivia en zo kwam ze in contact met bijzondere ateliers en zo rijpte het plan om Nederland kennis te laten maken met alpaca wol. Sindsdien is Araña een prachtig merk met een schitterende collectie boneterie waarvoor veel liefhebbers te vinden zijn.

Uniek en comfortabel

Door de unieke ontwerpen en het prachtige kleurgebruik springt de bonneterie van Araña in het oog. Ook het comfort is onovertroffen en dat zorgt voor vele, vele jaren draagplezier. De meeste ontwerpen worden gemaakt op een intarsia-handmatig bestuurde breimachine, je zou het ook ‘inbreien’ kunnen noemen. De draden die aan de achterkant van het breisel ontstaan wordt handmatig ingestopt, echt vakwerk dus! De kleuren die gebruikt worden zijn soms uitbundig, maar altijd in balans vertelt Joke. De creativiteit en de smaak van de ateliers qua kleurencombinaties is vaak verrassend en anders dan wij gewend zijn.

Maatschappelijk

Er wordt door Araña op gelet dat de mensen die de kleding maken goed betaald worden het liefst het hele jaar werk hebben. De fantastische Zuid-Amerikaanse cultuur en de enthousiaste mensen die werkzaam zijn in de ateliers zorgen voor een extra dimensie bij het dragen van de alpacacollectie van Araña.

Deze blog is geschreven door: Noor van Hout

Araña

Araña