Herenmode

Functionele oorsprong

Wellicht draag je hem al(weer)...

Herengilets

12 May 2018

Ooit een keurig onderdeel van een kostuum

Nu herontdekt als mode-item

Wellicht draag je hem al(weer)… een gilet! Ooit een keurig onderdeel van een kostuum, later een mode item en nu herontdekt, weer een modeitem! Een gilet is een mouwloos vest wat gedragen wordt over een overhemd of shirt. Van origine gemaakt van stof, tegenwoordig ook van leuke hippe breisels, denim of leer.

Waar komt een gilet eigenlijk vandaan? Het heeft eigenlijk een functionele oorsprong, in de tijd dat er nog geen polshorloges waren bewaarden de heren een klein klokje in hun zak. Omdat zo’n klokje erg kostbaar was werd er een kettinkje aan gemaakt, zodat het aan je kleding bevestigd kon worden. En wat is er dan handiger wanneer dat gemakkelijk aan een mouwloos vestje kan waarbij er een slotje in een knoopsgat gehaakt kan worden. Met handige zakjes op het vest was men heel compleet in die tijd. Het horloge kon gemakkelijk gehanteerd worden en zie daar het herengilet was een feit.

Bij de entree van het polshorloge verdween ook de noodzaak van een gilet, maar in die tijd was het kledingstuk zo ingeburgerd dat het juist extra status gaf! Wat ook erg handig was; wanneer je bretels droeg om zo je broek omhoog te houden kon je die mooi verbergen.

Leuk dat zo ook een gilet een mooie historie heeft. Maar is dat zo belangrijk? Nee wellicht gewoon leuk om te weten! Wat wel goed is om te weten dat er ook aan het dragen van gilets een regel is verbonden. Draag het nooit met het onderste knoopje dicht. Ook dat heeft zijn historie, maar daar is al eerder over geschreven. Het is in ieder geval praktisch wanneer je gaat zitten. Dat kleine beetje extra ruimte zit net even lekkerder vooral omdat de trend voor mannen nog stééds aansluitend en slank gesneden is ;-)

Gilets op maat | Speksnijder tailormade

Gilets van Roy Robson

Gilets van Digel

Drie-delig | Gilet van Roy Robson