Dames- en herenmode

Paasbest...

Een bekende uitdrukking.

Op je Paasbest

26 March 2018

Een bekende uitdrukking...

Maar waar komt deze uitdrukking vandaan?

Paasbest, zo’n woord wat je regelmatig gebruikt en we weten eigenlijk allemaal wel wat dit betekent. Als je het woordenboek erop naslaat staat er een rij met synoniemen; de netste kleren, in de beste kledij, op zijn mooist gekleed, piekfijn om er maar een paar te noemen. Klinkt redelijk bekend toch?


Maar waar komt de uitdrukking nu vandaan? Is het dat we met Pasen graag in nieuwe kleding tevoorschijn komen? Heerlijk in zomerkleding? Niet altijd prettig als Pasen -zoals dit jaar- behoorlijk vroeg in het seizoen valt… Toch heeft het met het paasfeest te maken en voert het terug op het katholieke gebruik waarbij men in elk geval eens per jaar ter communie ging, met Pasen! Tijdens een zogenaamde Paasmis werd gewoonlijk niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk in het nieuw gestoken. Heel vroeger ging met soms zelfs slechts éénmaal per jaar in bad en wel bij deze gelegenheid.

Los daarvan was het ook de tijd dat het hele huis grondig werd schoongemaakt; de voorjaarsschoonmaak. Het ‘stookseizoen’ kwam abrupt ten einde -ongeacht het weer of de datum waarop Pasen viel- de (kolen)kachel werd pas in het najaar weer aangemaakt. Deze laatste zijn gebruiken die we nu niet echt meer kennen en wordt het gezegde vooral nog in overdrachtelijke zin gebruikt en heeft het vooral betrekking op het dragen van nieuwe, feestelijke, kleding.


Deze blog is geschreven door Chris van Bruchem

Oog voor details!

Vrolijke kleuren!

Bloemenprints!

Strak in pak...

Gekleed mét hoed!

Chique in groen...