Herenmode

Details

Het zijn de kleine dingen die het doen

Het oog op de knoop

13 September 2017

De details doen het hem

Wat een knoop al niet kan doen

Knopen zijn goed bekeken een simpele manier om je kleding te sluiten. Deze (meestal) ronde dunnen schijfjes zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je overhemd prima op zijn plaats blijft zitten. Daarnaast zijn knopen de meest gemakkelijk vast te zetten onderdelen van een sluiting op je kledingstuk. Het knoopsgat is lastiger… maar daar hebben we het niet over.

De eerste knopen werden veelal van been gemaakt of van hout. Later luxer van hoorn of leer en tegenwoordig bijna altijd van kunststof. Wel zo praktisch, want een kunststof knoop kan geen kwaad in de wasmachine en is behoorlijk kleur-echt, geeft niet af op textiel en kunnen voordelig worden gemaakt in elke gewenste kleur.

Als je eens goed naar je knopen kijkt zie je dat deze bijna altijd zorgvuldig is gekozen bij je kledingstuk. Vaak in dezelfde kleur als je kleding. Logisch, want dan vallen ze het minste op. Toch als je even wat beter kijkt naar al je kledingstukken, kom je tot de ontdekking dat knopen veel vaker een statement zijn op bijvoorbeeld je overhemd. Kleine kunstwerkjes bijna.
Ieder zelfrespecterend merk zette er een logo op, anderen voorzagen de knoop van randschrift. Nu zie je juist ambacht, een randje hout(imitatie) of metaal. Liefst in contrastkleuren . Bijzondere laagjes van kleuren of de meest grappige munten. Alle knopen hetzelfde is ook niet meer vanzelfsprekend, een heel kleurengamma is hip. Kijk maar eens op een eigentijds colbert.
Zo zie je maar, creativiteit zit hem niet alleen in ontwerpen van eigentijdse modellen. Het kan simpelweg zitten in het design van een knoop!

Tekst: Chris van Bruchem

Bijzondere knopen op de shirts van R2

Contrasten...

Verfijnd...